Tuesday, May 20, 2014

Tikšanās.


        Tbilisi viesojas Atis Klimovičs un Sandijs Semjonovs. Visi laipni aicināti uz tikšanos vēstniecībā 1.jūnijā  plkst. 13.00. Tikšanās laika ietvaros, tiks raidīta filmas „Četrreiz katrs viens” un „Gauja. Divreiz vienā upē”


Dokumentālā filma "Gauja. Divreiz vienā upē"
Dokumentālā filma ir turpinājums 1934.gadā uzņemtajai pirmajai latviešu skaņu filmai „Gauja”. Filmas veidotāji ir izpētījuši dzīvi 452 kilometru garajā upes ceļā no Vidzemes augstienes līdz Baltijas jūrai un dokumentējuši dzīvi Gaujas krastos teju 80 gadus vēlāk – 2013.gadā. Filmas veidotāji sev un skatītājiem uzdos mūžseno jautājumu, vai iespējams divreiz iekāpt vienā upē.
Filmas redaktors Atis Klimovičs atklāj: „1934.gadā uzņemtā filma bija iedvesma, atspēriena punkts, lai uzsāktu jaunās filmas izveidi. Ja 1934.gada filmā vairāk tiek atspoguļots ceļojumus pa Gauju no maza strautiņa līdz jūrai, aši paverot durvis uz tuvējiem miestiem un pilsētām, tad šoreiz filma ir par dzīves garšas meklējumiem Gaujas krastos, par cilvēkiem, kas šeit raduši savu dzīves „sāli” un straumi. Laiku gaitā mainījušās Gaujas krastos dzīvojošo cilvēku nodarbes, toties nemainīga ir palikusi pati Gauja – savā tecējumā un mūžīgumā, kā arī latviešu sentiments pret Gauju”.

Šis ir viens no pieciem projektiem, kas guva finansiālu atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fonda izsludinātajā Latvijas Televīzijas dokumentālo īsfilmu konkursā „Latvijai 95. Latvija šodien”. Filmas kopējās izmaksas ir 17 tūkstoši latu.

SIA „SKUBA Films” veidotās filmas režisors ir Mārtiņš Grauds, scenārija autori – Atis Klimovičs, Inese Zandere, žurnālisti Sandijs Semjonovs un Gundars Rēders. Mūzikas autors – Raimonds Tiguls. Filma tiks demonstrēta arī Latvijas Televīzijā par godu Latvijas valsts 95 gadu jubilejai.

http://www.ltv.lv/public/assets/media/a/9/medium_03a6d350.jpg
A. Klimoviča, S. Semjonova, I. Zanderes filmas „Četrreiz katrs viens” TV pirmizrāde
Četri puiši, kuri piedzima un uzauga vienā laikā ar Latvijas valsti, kopā ar to tika ierauti karā, kurā gan valsts, gan cilvēka cerība un cīņa bija palikt dzīvam. Latvijas valsts bija divkārt okupēta. Valsts it kā vairs nebija, bet cilvēki bija. Un šī valsts tobrīd pastāvēja tikai cilvēkos, ikkatrā. Daudzi šo sakarību apzinājās un bezcerīgajos apstākļos, kuros viņi nebija noteicēji, tomēr uzturēja domu, ka cīnās par Latviju.
Lielāko daļu mūža viņi nodzīvoja klusējot par savu pagātni. Tas bija viņu beidzamais lielais zaudējums... Jau pirms tam viņiem jau bija nācies zaudēt savas mājas, savu valsti, savu nākotni - tādu, kādu viņi to bija iecerējuši un iztēlojušies.
Arī šie četri vīri atradās tuvāk nāvei nekā dzīvei, lai gan tolaik bija vēl tik jauni. Tomēr viņus karš nesamala, un katrā no viņiem izdzīvoja un patvērās Latvijas valsts. Viņiem pietika spēka arī pret naidīgo padomju tagadni un trimdas grūtībām noturēties ar cilvēcību, likt lietā savas spējas, strādāt un sagaidīt Latvijas valsts atgriešanos.
Latvija, 2013.
Filmas autori: Sandijs Semjonovs, Atis Klimovičs, Pāvels Širovs, Ainis Kupčs, Inese Zandere.
Producents - Sandijs Semjonovs.
Mūzika - Raimonds Tigulis.





No comments:

Post a Comment