Thursday, November 22, 2012

Vēlēšanas Gruzijā un Latviešu biedrība


Vēlēšanas Gruzijā un Latviešu biedrība.

   2012.gada 1.oktobris Gruzijā bija diena, kurai gatavojās vismaz gadu. Tauta un politiķi bija pārspīlēti aktīvi. Un arī mēs. Pirmoreiz Gruzijas latviešu biedrība „Ave Sol!” izteica vēlēšanos izvirzīt savus novērotājus vēlēšanās. Pieteicās Nonna Gabilaja, Guntars Magularija, Jānis Družkovs un Megi Šēlija. Gatavoja viņus ļoti rūpīgi, treniņi notika gan Tbilisi, gan reģionos. Mūsējie tika aizsūtīti uz rajoniem, kuros ir liels mazākumtautību īpatsvars – Marneuli un Calka.
Pirmajā sestdienā pēc vēlēšanām mēs tikāmies Latvijas Vēstniecībā un noklausījāmies visu četru stāstus par redzēto. Jāsaka, ka tas bija interesanti, jo runāt par ļoti transparentām vēlēšanām Gruzijā vēl ir par agru. Kā stāsta mūsu novērotāji, liels pārsteigums bija tas, ka liela ļaužu grupa ir analfabēti un paraksta vietā liek krustiņus. Kad novērotāji sāka protestēt pret šo faktu, jo krustiņu ielikt var jebkurš, kurš atrodas vēlēšanu iecirkņos, viņiem kā likumības pierādījums bija šo pilsoņu pases, kurās arī parakstu vietā ir krustiņš.
Daudzi vēlētāji šajos rajonos nezina ne gruzīnu valodu, ne krievu valodu un ar viņiem grūti kontaktēt. Rodas jautājums – kā viņi orientējas notikumos? vai viņi ir pilsoniskas sabiedrības locekļi ? utt. Arī balsošanas rezultātu apkopošana izsauca raizes mūsu novērotājos. Taču kopumā šīs vēlēšanas tika atzītas par demokrātijas paraugu. Jāsaka, ka milzīgais novērotāju skaits, kas sekoja  vēlēšanām, ļoti ietekmēja vēlēšanu procesu un ienesa savu darba daļu demokratizācijas procesā.

Fotogrāfijas, kuras piedāvāju ir no mūsu novērotāju atskaites Vēstniecībā.

No comments:

Post a Comment