Thursday, June 7, 2012

Gruzijas profesora Revaza Shiladze apbalvošana Latvijas vēstniecībā


Revaz Shiladze un Latvijas vstniece Elita Gavele
    2012.gada 4.maijā, kad Latvija svin savas neatkarības no Padomju Savienības jusridiskās atzīšanas dienu, Latvijas Republikas vēstniecībā Gruzijā notika Gruzijas tehniskās Universitātes  Ķīmijas fakultātes profesora Revaza Shiladzes apbalvošana.
     Profesors Shiladze ir Gruzijas latviešu biedrības „Ave Sol!” sadarbības partneris latviešu farmaceitu mantojuma pētīšanā. No 2006.gada sadarbības rezultātā ir plašai Latvijas un Gruzijas publikai atklāts Roberts Kupcis, Jānis Kupcis un Edvards Ābols. Pateicoties profesora Shiladzes zināšanām par šiem latviešiem, izdevās uzzināt zinātniskos nopelnus ķīmijas nozarē, farmācijā, mediciniskajā ekspertīzē. Ir nopubicēti 16 raksti par šiem cilvēkiem gruzīnu, latviešu un krievu valodā. 2007.gadā tika novadīta zinātniskā konferece”Latvieša Roberta Kupča  (1981. – 1954.gg.) ieguldījums Gruzijas zinātnē”, kurā piedalījās ap simts cilvēku no Gruzijas, Latvijas un Krievijas.  2009.gada februārī  Tbilisi, Šerozijas ielā 10, kur vairāk kā četrdesmit gadu strādāja un arī dzīvoja mūsu slavenais tautietis, tika atklāta piemiņas plāksne.
      Visos šajos notikumos profesora Shiladzes darbs ir ievērojams un Gruzijas latviešu biedrība griezās pie Latvijas vēstnieces Elitas Gaveles ar lūgumu – atzīmēt profesora nopelnus Latvijas vārdā. Pateicoties vēstnieces atsaucībai, Latvijas Ārlietu ministrija apbalvoja profesoru Shiladze ar „Atzinības rakstu”. Šī apbalvojuma pasniegšana notika Latvijas Vēstniecībā 4.maijā.




Revaz Shiladze

Gruzijas Ombudsmena parstave Bella Osipova
Chaltubo - Novadpetniecibas muzeja direktore un Sanatorijas galvena arste

GRINDEXa parstave Gruzijaa

      Gruzijas latviešu biedrības Valde nolēma profesoru Shiladze uzņemt Biedrībā par Goda biedru, un  attiecīgais dokuments arī tika pasniegts profesoram Shiladze.

No comments:

Post a Comment